Aandekbeleid bij Praktijkinnovatie bedrijf Vecunda Rapperdsweg

Aandekken kan op verschillende manieren. In dit artikel vertellen we hoe we het aandekbeleid bij Praktijkinnovatie bedrijf Vecunda Rapperdsweg hebben aangepakt. Van een uitgekiende voerstrategie bepalen voor elke diergroep tot het monitoren van de geiten. Natuurlijk met het doel om het beste resultaat te behalen.

4 strategieën voor aandekken

1. Aandekken van laagproductieve geiten
Alle geiten die minder dan 2,7 kg melk produceerden, hebben we geselecteerd en bij de bok gedaan. Bij de dekking hebben we gekozen voor genetisch hoogwaardige bokken om zo genetische vooruitgang te waarborgen.

2. Insemineren van genetisch goede geiten
Dieren die twee jaar aan de melk waren, meer dan vier kg melk gaven en een goed exterieur hadden, zijn geïnsemineerd. Bij deze dieren is een individuele paring gedaan op basis van triple A-keuring. Van deze groep zijn ook de bokjes aangehouden om in te zetten als dekbok.

3. Aandekken van tweedejaars melkgeiten
Jaarlingen die anderhalf jaar melk hadden gegeven, hebben we als gehele pot bij de bok gedaan om deze dieren voor een tweede keer in lactatie te laten komen.

4. Aandekken van lammeren
Vanzelfsprekend werden ook alle lammeren (>37 kg) bij de bok gedaan. Hierin zijn twee keuzes gemaakt:
Keuze 1: De lammeren bij alle bokjes van de KI geiten, voor normale genetische vooruitgang;
Keuze 2: De lammeren opgesplitst in 3 groepen en de bokken opgesplitst in 3 groepen (beiden op basis van triple-A keuring). De bokken zijn zo bij de lammeren geplaatst om in de volgende generatie geiten nog meer balans en uniformiteit in het koppel te krijgen.

Door de juiste manier van voeren is bij alle groepen  de productie op een mooi niveau gekomen. De afgelopen twee jaar zijn de laagproductieve dieren samen met de genetisch goede geiten in één pot gekomen na het aflammeren. De gemiddelde piekproductie is voor deze dieren samen 4.48 kg melk. De tweedejaars melkgeiten zijn direct na aflam verplaatst naar locatie de Sassekamp en hebben hier een productie behaald van 4,12 kg melk. De jaarlingen hebben  dit jaar gepiekt op 5.08 kg melk. De triple A-keuring is dit jaar voor het eerst gedaan bij de lammeren en hier is daarom nog geen opstartproductie van bekend.

Goed koppelmanagement draagt bij aan het uiteindelijke bedrijfsresultaat. Welke geiten dek je aan, hoe lang melk je jouw geiten, hoe voer je deze geiten én waar plaats je ze op stal? Er komt veel bij kijken. Goed advies, monitoring en een goede sparringpartner zijn hiervoor belangrijk.

De transitieperiode is een cruciale periode voor elke geitenhouder. Benieuwd hoe je op jouw bedrijf in deze periode het optimale resultaat kan behalen? Bel of app één van onze Vitalisators!
 


Eline Looyé-van Beek

Vitalisator geitenhouderij